RICOTTA-SINAASAPPELTAART MET PASTIS
Ingrediënten voor 8 à 10 personen
- zanddeeg (250 à 300 gram) vb Herta
- 600 gram verse ricotta
- 150 gram mascarpone
- 150 gram basterdsuiker (bruine suiker)
- 75 gram honing
- 3 eieren ( waarvan 3 eierdooiers en 2 eigelen te gebruiken)
- 150 gram pure chocolade
- 2 appelsienen (fijn geraspte schil te gebruiken)
- 30 ml pastis
- afwerking: poedersuiker, amandelschilfers...
- taartvorm circa 25 cm, steunvulling (oa erwten, rijst ...), bakpapier en wat boter/bloem
Bereidingswijze
- Verwam de oven op 175°
- Vet de taartbodem in met boter/bloem of bedek met bakpapier
- Rol het zanddeeg uit (circa 5 mm) en leg in de taartvorm
- Duw het deeg lichtjes aan en snij het overtollige deeg af
- Leg in de taartvorm een bakpapier en vul de bodem met de steunvulling ( erwten, rijst ...) en zet een 15-tal minuten weg in de koelkast
- Bak de taartbodem gedurende 15 à 20 min tot de zijkant van het deeg goudbruin is (verlaag de oventemperatuur tot 130°)
- Verwijder de steunvulling en laat de bodem volledig afkoelen
- Voor het beslag, mix de ricotta samen met de mascarpone, suiker en honing. Voeg daarna één voor één de eigelen (2) toe en de eierdooiers (3) en roer goed om.
- Hak de chocolade fijn en voeg de sinaasappelschil en pastis toe aan het mengsel.
- Giet de vulling in de taartbodem en zet in de oven (130°). Ik heb de taart volledig onderaan in de oven gezet gedurende 55 minuten maar best check je vanaf 40 minuten af en toe of het mengsel al goed is. De taart is gaar wanneer het wiebelen van het mengsel stopt als je de taart voorzichtig schudt.
- Laat de taart afkoelen, neem uit de taartvorm en bestrooi met amandelschilfers en poedersuiker
Enjoy!!