KOFFIE WALNOTENTAART
Ingrediënten voor 6 personen (taartvorm 20 cm)
Deeg
- 175 gram zachte boter
- 75 gram walnoten ( + wat extra voor garnering)
- 175 gram suiker
- 3 eieren (geklopt)
- 175 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 tl bakpoeder
- 80 ml koude espresso
- snuifje zout
Vulling
- 200 ml room
- 1 pakje vanillesuiker
Topping
- 65 gram zachte boter
- 125 gram poedersuiker
- 40 ml sterke koffie
Bereidingswijze
Oven
- Verwarm de oven op 180°
Deeg
- Vet 2 taartvormen van 20 cm in en bekleed deze met bakpapier
- Vermaal de walnoten in een vijzel of keukenmachine tot poeder
- Klop de boter en suiker tot een licht en romig mengsel
- Klop er de eieren geleidelijk door
- Spatel hier het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder en een snuifje zout toe tot alles goed vermengd is
- Voeg daarna de gemalen walnoten toe en roer ze samen met de koude espresso door het cakebeslag
- Verdeel het mengsel over de twee taartvormen en bak de taarthelften een 20-tal minuten in de oven (check met een satéprikker: prik in het midden, wanneer er geen deeg meer aankleeft, is de cake goed)
- Laat de cakes een 5-tal minuten afkoelen en plaats daarna op een rooster om verder af te koelen
Vulling
- Giet de room in een mengkom, voeg de vanillepoeder toe en klop luchtig op tot de slagroom helemaal stijf is
Topping
- Doe de boter in een kom, voeg de poedersuiker toe en klop tot een luchtig mengsel
- Voeg als laatste de espresso toe
Afwerking
- Leg een van de taarthelften op een bord en besmeer deze met de slagroom
- Leg de tweede taarthelft erop en verdeel het glazuur erover
- Versier de taart met walnoten en werk af met poedersuiker