CHEESECAKE MET AMANDELEN EN KARAMEL
Ingrediënten (8 à 10 personen)
Taart
- 140 gram boterkoekjes (type sprits)
- 140 gram speculoos
- 70 gram boter
- 600 gram Philadelphia roomkaas
- 120 gram suiker
- 1 vanillestokje + 1 zakje vanillepoeder
- 4 eieren
- 0.6 dl zure room
Topping
- 150 gram gepelde amandelen
- 200 ml room
- 1.5 el poedersuiker
Karamelsaus
- 100 gram suiker
- 50 ml water
- 125 ml slagroom
- 15 gram boter
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 150°
- Smelt de boter op een zacht vuurtje en voeg de verkruimelde boterkoekjes en speculoos toe
- Bedek een springvorm met een vel bakpapier en spreid het speculoosmengsel over de bodem van de vorm (druk goed aan)
- Meng de Philadelphia met de suiker, vanille en zure room
- Voeg de eieren één per één aan het mengsel toe onder voortdurend roeren
- Smeer het deeg gelijkmatig uit over de speculoosbodem
- Bak de taart gedurende 50 à 60 minuten in de oven (check na 50 minuten of de taart gaar is >> dit is het geval wanneer de bovenkant er stevig uitziet zonder dat er nog vocht in het midden te zien valt >> is dit laatste wel het geval zet de taart dan voor een extra 5 minuten in de oven)
- Laat de taart afkoelen
- Bak intussen de amandelen in wat boter goudbruin en plet met een vijzel grof
- Maak de slagroom: room met poedersuiker opkloppen tot een stevig geheel en smeer uit over de taart wanneer deze volledig afgekoeld is
- Verwarm een pan met de suiker en het water en voeg wanneer deze bruin begint te kleuren de room en boter toe (opgelet: dit gaat snel, goed in de gaten houden, is de boodschap! )
- Verdeel uiteindelijk de hazelnoten over de taart en giet wat karamelsaus over de taart (hou nog wat karamelsaus apart, een extra lepeltje bij het aansnijden van de taart maakt het geheel compleet :) )
- Zet weg in de koelkast
Tip: de taart is het lekkerste op kamertemperatuur, zet de taart dus een kwartierje voor het aansnijden uit de koelkast.
Smakelijk!