Trifle van chocolade

    Ingrediënten voor 6 personen

    Tip: indien dit gerecht deel uitmaakt van een menu dan kan je gerust de porties halveren ... wedden dat je nog moeite hebt om je glaasje volledig uit te lepelen? :)

    Chocolade taart
  • 130 gram patisseriebloem
  • 40 gram cacaopoeder
  • 100 gram suiker
  • 1 kl bakpoeder
  • 1 ei
  • 250 ml volle melk
  • 50 gram vloeibare boter
  • 2 tl vanille-extract
  • 1 kop hete koffie
  • 10 ml koffielikeur ( + 2 el koffielikeur te gebruiken nadat de taart gebakken is) vb Chouffe Coffee Liquor

Chocomousse en slagroom

  • 350 gram pure chocolade 
  • 4 el boter
  • 2x 2 el water
  • 4 eierdooiers
  • 2x 1 el suiker
  • 700 gram volle room

Koffie karamel saus (optioneel)

  • 100g suiker
  • 50ml water
  • 125ml slagroom
  • 1tl koffie extract
  • 15g boter 


Bereidingswijze


Chocolade taart


  • Verwarm de oven op 180°
  • Doe alle ingrediënten voor de chocoladetaart in een kom en klop met een mixer gedurende een aantal minuten op een gemiddelde snelheid tot alles goed gemengd is
  • Vet een ovenschaal in met wat boter en giet het beslag in de ovenschaal
  • Zet de ovenschaal gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven
  • Neem de taart uit de oven en laat afkoelen
  • Neem een vork en scheur de taart in kleine stukjes en overgiet met 2 el koffielikeur 
  • Tip: je kan eventueel ook al meteen de gewenste vorm uit de taart duwen ... dit vormt immers het eerste laagje!

Chocomousse en slagroom


  • Doe de chocolade samen met 4 el boter en 2 el water in een pan en laat de chocolade op een zacht vuurtje smelten (roer regelmatig in de pan zodat de chocolade zeker niet gaat aanbranden!)
  • Meng in een andere kom de 4 eierdooiers samen met 2 el water en 1 el suiker en klop met de mixer tot een glad geheel
  • Als de chocolade gesmolten is, voeg onder voordurend roeren het eiermengsel bij de chocoloade tot je een gladde dikke saus bekomt
  • Laat afkoelen en zet even weg in de koelkast
  • Maak intussen de slagroom: 350 gram room stijfkloppen met 1 el suiker en zet eveneens weg in de koelkast
  • Klop de rest van de room (350 gram) stijf en spatel deze voorzichtig door het chocolademengsel wanneer deze volledig afgekoeld is


Koffie karamel saus (optioneel)


  • Neem een pannetje met hoge rand en doe hier de suiker en het water in
  • Zet op een matig vuur en roer voortdurend tot de suiker in het water versmelt en het mengsel begint te borrelen
  • Wanneer het geheel uiteindelijk karameliseert voeg je voorzichtig de room, boter en koffielikeur toe


Vorm laagjes met de chocoladetaart, mousse en de slagroom en verkruimel als laatste nog wat taart over de slagroom en werk af met de karamelsaus.  Voor dit recept heb ik glaasjes van 25cl gebruikt maar aangezien dit deel gaat uitmaken van mijn kerstmenu gaat dit volgende week in 11cl glaasjes te proeven zijn.  Anders geraken we echt niet meer uit de zetel! 

©2016
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin